Οι Αντιπρόεδροι

Αντιπρόεδρος Α

ΤΣΙΑΓΚΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κώστας Τσιαγκλιώτης είναι Κοινωνιολόγος, απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Σπουδές («Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση») του ίδιου τμήματος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Εργάζεται εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο χώρο του τουρισμού και του εμπορίου. Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια και την διετία 2019-2021 διατέλεσε Γραμματέας της μεγαλύτερης φοιτητικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

–  –

Η σχέση μου με το πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχίζει το 2002, όταν μπήκε για τα καλά στην οικογένεια μας το νησί της Λέσβου. Τότε ξεκινά ο αδερφός μου ο Γιώργος τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και, το 2006, γίνομαι μέλος του και εγώ, στο τμήμα της Κοινωνιολογίας. Στα επόμενα 12 χρόνια, εγώ και ο Γιώργος, έχουμε κρεμασμένα στους τοίχους μας 4 πτυχία και μεταπτυχιακά από το πανεπιστήμιο της καρδιάς μας!

Αγαπήσαμε το ίδρυμα, δέθηκα με τους ανθρώπους του και δυσκολεύτηκα να εγκαταλείψω την πόλη που με φιλοξένησε τόσα χρόνια, την Μυτιλήνη.

Από την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα του, αλλά και τις δυσκολίες των φοιτητών του, ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό. Για εμένα, η ενασχόληση με τον φοιτητικό συνδικαλισμό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εθελοντισμό και την προσφορά. Αξιώθηκα, με την στήριξη των συμφοιτητών μου, να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου και πολλά από εκείνα τα προβλήματα, να είναι πλέον αναμνήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα φέρει σε δύσκολη θέση τα ακριτικά και περιφερειακά πανεπιστήμια. Το 2015 ξεκινά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα όπου, ας μου επιτραπεί, απέδωσε μια αίσθηση για τα νησιά μας, στην οποία δεν αντικατοπτριζόταν η πραγματικότητα. Οι εικόνες που βλέπαμε καθημερινά για 4-5 συναπτά έτη έως και το 2019, δημιούργησαν ένα αίσθημα κινδύνου και φόβου για όσους ήθελαν να σπουδάσουν στο Αιγαίο. Όταν άρχισε η ραγδαία μείωση των εισροών (τα τελευταία 2 χρόνια) και άλλαζε το κλίμα, ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, που μας οδήγησε στην εξ αποστάσεως διαδικασία.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΣΑΠΑ) είναι ένα όραμα, που παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Θα αποτελέσει μια κοινότητα με πάνω από 25000 αποφοίτους, που συνέχεια θα μεγαλώνει και θα εξελίσσεται, με κύριο στόχο να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα παίρνει το πανεπιστήμιο προς το συμφέρον των αποφοίτων του. Θέματα όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα, η έρευνα, τα γραφεία διασύνδεσης, η επικοινωνία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και άλλα τόσα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Με την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια σε θέσεις ευθύνης του φοιτητικού μου συλλόγου, με την αγάπη που τρέφω για το ίδρυμα μας, με την επαφή που κρατώ ακόμη με τις δομές του, με την καθημερινή μου ενασχόληση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικότερα, αλλά κυρίως με όρεξη και μεράκι για τα τμήματα μας, δηλώνω και εγώ κοινωνός αυτής της προσπάθειας και με όλες μου τις δυνάμεις, από την θέση του Αντιπροέδρου, θα προσπαθήσω να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των αποφοίτων μας.

Ο Κώστας Τσιαγκλιώτης έχει διατελέσει:

  • Πρυτανικός Φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 (Πρύτανης Πάρις Τσάρτας).
  • Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας «Νίκος Πουλαντζάς» από το 2009 έως 2011.
  • Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνιολογίας «Νίκος Πουλανζτάς» σε όλα τα όργανα διοίκησης (Σύγκλητος, Μέριμνα, Κοσμητεία) του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2007 μέχρι και το 2011.

Κώστας Τσιαγκλιώτης

Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος του ΣΑΠΑ.

Κάνε click εδώ για να δεις το βιογραφικό μου


Αντιπρόεδρος Β

ΑΡΑΠΕΤΣΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Είμαι ο Αλέξανδρος Αραπέτσικας, απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχω ιδρύσει δύο εταιρείες που ασχολούνται με παραγωγή ζωντανών μεταδόσεων, διαφήμιση και επικοινωνία, ενώ διαχειρίζονται και αρκετά διαδικτυακά portal.

Η ιδέα της δημιουργίας συλλόγου αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι κάτι που συζητούσαμε σε «πηγαδάκια» για αρκετά χρόνια και είναι πολύ σπουδαίο που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Θα προσπαθήσω με ό,τι μέσα και χρόνο διαθέτω να συμβάλλω ώστε αυτή η προσπάθεια να μη μείνει απλά στα χαρτιά.

Το ενδιαφέρον μου για τα φοιτητικά θέματα το γνωρίζουν όσοι ήταν φοιτητές την περίοδο 2002-2007 κατά την οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω το σύλλογο φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ως πρόεδρος αλλά και να εκπροσωπήσω τους φοιτητές στη σύγκλητο και στο πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου μας. Επίσης, μέσα από οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων, πολιτιστικών εβδομάδων, φοιτητικών ομάδων και βέβαια μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις, προσπάθησα να προσφέρω ανιδιοτελώς, πάντα μέσω ανεξάρτητων παρατάξεων, κάτι που παραμένει έως και σήμερα σημαντικό κομμάτι της αντίληψής μου για τη φοιτητική συμμετοχή και εκπροσώπηση.

Διόρθωσα πολλές φορές αυτό το κείμενο, αφαίρεσα πολλά και ακόμα μου μοιάζει πολιτικό/εκλογικό. Θα κρατήσω για το τέλος μόνο αυτό:

Με φοιτητική διάθεση και ενθουσιασμό που δεν έφυγε ποτέ αλλά και με μία επαγγελματική εμπειρία 15 χρόνων και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και εταιρείες, θα προσπαθήσω μέσω οποιουδήποτε ρόλου να φτιάξουμε έναν σύλλογο που θα διαφημίζει το πανεπιστήμιό μας και τους αποφοίτους του. Έναν σύλλογο που θα κερδίσει μια θέση στην κοινωνία και μια σοβαρή φωνή τόσο σε θέματα επαγγελματικά, ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά. Μπορούμε να “διαφημίσουμε” τα τμήματά μας και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία με τον τρόπο που μόνο οι απόφοιτοι ενός ιδρύματος “σκορπισμένου” στα νησιά ενός αρχιπελάγους ξερουν.

Τέλος, δε θα ήμουν ειλικρινής αν δεν παραδεχόμουν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλω να ξαναζήσω στιγμές που ζήσαμε εκεί, μαζί και θα μας ενώνουν για πάντα.

Κάνε click εδώ για να δεις το βιογραφικό μου